

ZORBALIK MI, ÇATIŞMA MI?
ZORBALIK MI, ÇATIŞMA MI?
Bu ay ki konumuz son yılların sıkça dile getirilen, üzerine düşünülen ve muhtelif çalışmalar yapılan konusu ‘’Akran zorbalığı’’.
. İster zorba ister mağdur olsun hepimiz çocuklarımızla ilgili böyle bir süreci kabul etmiyoruz. Onları korumak istiyoruz. Bazen bu durum bizi kaygılandırabiliyor. Hem çocuğumuza hem de arkadaşlarına haksızlık yapabiliyoruz. Öncelikle veliler olarak konuyla ilgili kavram kargaşasını ortadan kaldırmalıyız diye düşünüyorum. Çocuklar arasında cereyan eden anlaşmazlıklar her zaman zorbalık olarak gerçekleşmez. Anlaşmazlığın zorbalık olarak değerlendirilmesi için üç şartın aynı anda bulunması gerekir. Bunlar; kasıt, süreklilik ve güç dengesizliğidir. Bu üçünden birisi dahi yoksa orada zorbalıktan bahsedemeyiz. O zaman bunun adı akran çatışması olur. Çatışma durumlarının çocuklar tarafından çözülmesini isteriz. Bu sayede çocuklar çatışma çözme becerilerini geliştirdikleri gibi öz güvenlerini de arttırırlar. Yine de çözülemeyen çatışmalar öğretmen müdahalesiyle çözülebilir. Ancak bu son çare olmalı. Çatışma yaşayan çocuklara rehberlik edilerek çatışmalarını kendilerinin çözmesi teşvik edilmelidir.
Güç olarak daha üstün bir çocuğun ya da grubun başka bir çocuk ya da gruba kasıtlı ve sürekli olarak şiddet uygulaması, hakaret etmesi, alay etmesi vs. durumuna da akran zorbalığı diyoruz. Böyle bir durumda öğrenciye öğretmeni direk olarak yardım etmeli ve zorbaları uyarmalıdır.
Çatışma her zaman olabilecek normal bir durumken, zorbalık normal değildir ve tamamen önlenebilir. Eğer doğru çözülürse çatışmalar çocukların çatışma çözme becerilerini geliştireceğinden geliştiren bir durum olurken zorbalık hiç kimseyi ne olursa olsun geliştirmez. Zorbalığa uğrayan çocuk, sessiz kalmamalı ve net bir ifadeyle ‘’Bana bunu yapamazsın’’ diyebilmelidir. Tabi ki fiziksel şiddet işleri daha da zorlaştıracak ve zorbalığın şiddeti artacaktır. Bunun yerine zorbalığa uğrayan çocuk öz güveninin farkında olmalı, tepki göstermeli ve arkadaşlarından destek istemelidir. Tabii ki durumdan öğretmenini haberdar etmesi en önemli tedbir olacaktır.
Zorbalık Davranışı olan çocuğun ebeveynine öneriler:
-
Evde sınırları gözden geçirin. Eğer sınırlarla ilgili sorun varsa bununla ilgili çalışın.
-
Bu çocukları saldırganlığa iten model olacak film, oyun vs olabilir. Bu modelleri ortadan kaldırın.
-
Öğretmeniyle iş birliğini arttırın ve yaptırımlar uygulayın.
Zorbalığa uğrayan çocuğun ebeveynine öneriler:
-
Zorbalığa maruz kalan çocuklar genellikle öz güven sorunu yaşayan çocuklardır. Dolayısıyla özgüvenlerini arttıracak önlemler alınabilir. Bu amaçla eleştiriyi ve hizmet etmeyi azaltıp, takdiri ve sorumluluk vermeyi arttırmak önemlidir.
-
Çocuk ile doğru iletişim kurmanın yollarını aramak gerekir.
Öğretmeni ile iletişim ve iş birliği içinde olmak gerekir
Beğen |
0 kişi beğendi